אופרה איטליה

אופרה? איטליה!

נשים בשמלות ערב מבריקות וגברים בחליפות ובנעליים מצוחצחות פוסעים לעבר אותו בית אופרה איטליה אשר שוכן במבנה מקושט מהמאה ה-18. כוסות פרוסקו מושקות באכסדרה, המוארת בנברשות נוצצות וכאשר האורות מהבהבים מתכנסים כולם אל האולם בעל התקרה המצויירת ובו יציעי התאים אשר קירותיהם עטופים בקטיפה אדומה. המנצח, לבוש בפראק נכנס לפיט התזמורת, מניף את ידיו והקסם מתחיל. האולם מתמלא בצלילים שבאים ונמוגים, המסך נפתח ואנו צוללים אל עולמות רחוקים. התפאורה, התלבושות, השירה של הסולנים, קטעי המקהלה המרשימים ותמונות הבלט מתארים עלילה של אהבה, קנאה, בגידה, תיעוב, תשוקה וכמובן המוות הבלתי נמנע. ככה זה באופרה.

אומנות האופרה באיטליה

אמנות האופרה "נולדה" באיטליה לפני יותר מארבע מאות שנים. גם היום, אף על פי שבשורת האופרה הגיעה לכל העולם המערבי ואף מעבר לכך, המילה אופרה מזוהה (ובצדק) עם איטליה. עבורי ביקור באיטליה לא יהיה שלם, ללא ביקור ב(לפחות) אחד מבתי האופרה המפורסמים שבה. בקיץ, כאשר מרבית מבתי האופרה סגורים, פסטיבלי האופרה שוטפים את איטליה מצפון לדרום ומזמינים לחוויית אופרה קייצית שהיא בבחינת חגיגה של מראות וצלילים. בטיולי האופרה באיטליה, אני כוללת מספר מופעים מהמיטב שמציעים בתי האופרה והפסטיבלים המקומיים, ומזמינה את המטיילים לספוג את התרבות המפוארת של איטליה גם דרך המשקפיים (או ליתר דיוק, המשקפת) של עולם האופרה.

בית האופרה המפורסם ביותר של איטליה הוא כמובן תיאטרון "לה סקאלה" שבמילאנו. התיאטרון בן 240 השנים, מושך אליו את מיטב הזמרים, אשר הופעתם בתיאטרון זה היא בבחינת חותמת איכות. מריה קאלאס הופיעה רבות בתיאטרון זה, כמוה גם לוצ'יאנו פברוטי, דניאל ברנבוים (הישראלי) היה מנהלו המוזיקלי של תיאטרון חשוב זה בין השנים 2015-2011.  בתי אופרה מרכזיים נוספים הם תיאטרון "לה פניצ'ה" בונציה, תיאטרון "סן קרלו" בנאפולי, תיאטרון האופרה ברומא ובית האופרה של פירנצה, אשר מנהלו המוזיקלי זה 30 שנה הוא זובין מהטה.

פסטיבל האופרה של צפון איטליה

פסטיבל האופרה המפורסם ביותר בעולם מתקיים כבר למעלה ממאה שנים בארנה הרומית המרשימה בעיר ורונה, בצפונה של איטליה. עשרות אלפי חובבי אופרה, ועוד אלפי תיירים, אשר מתנסים באופרה לעיתים לראשונה, פוקדים את הארנה במהלך חודשי הקיץ ובאים לשמוע ולראות אופרה, אשר מוצגת בארנה במלוא הדרה, בהפקות במה מרשימות ובביצוע מיטב הזמרים והמנצחים, בהם המנצח הישראלי דניאל אורן, אשר מנצח בקביעות בפסטיבל הארנה. פסטיבלים מובילים נוספים מתקיימים בפזארו (עיר הולדתו של המלחין רוסיני), טורה דל לאגו (שהיה מקום מושבו של המלחין פוצ'יני) וברומא מתקיים פסטיבל האופרה במרחצאות קרקאלה.

אבל, מה זו בכלל אופרה?

המילה "אופרה" הינה צורת היחיד של "אופוס" ופירושה: עבודה, יצירה. ואכן הכוונה היא ליצירה הדורשת עבודה מרובה, הן בתחום המוזיקלי והן בתחום הדרמתי – ספרותי. בדרך כלל יצירת אופרה כוללת שיתוף פעולה בין מספר רב של אמנים: החל מהמלחין וכותב הליברית (רק לעיתים רחוקות הם אדם אחד), ומאוחר יותר בשלב ההפקה: תזמורת, זמרים, שחקנים, במאי, מנצח, מעצבים, מקהלה, רקדנים וצוותים טכניים שונים: הלבשה, איפור, פאות, תפאורה, ניהול במה, תאורה ועוד. לא בכדי המילים אופרה ו operation – מבצע, מקורן באותו השורש הלשוני. אכן מבצע.

במהלך השנים, התפתחו אסכולות שונות אשר חלקן הדגישו את חשיבות הדרמה באופרה, ואחרות דחקו את הדרמה לטובת הביטוי הקולי. אך אין ספק, שאפילו עד היום, בעידן בו הביטוי התיאטרוני באופרה הגיע לשיא של כל הזמנים, המרכיב החשוב והמרכזי באופרה הינו הקול האנושי. הקול האנושי מבטא יותר מכל מרכיב אחר את אופייה של הדמות, ולכן קריטריון הבחירה של זמר/ת לתפקיד מסוים, יהיה קודם כל קולי. דבר זה חשוב להבנה כאשר אנחנו בוחנים ביצועים אופראיים שונים ומהותי להבנת המדיום הזה.

אמנות האופרה היתה ונותרה אמנות מורכבת, המכילה אמנויות רבות: מוזיקה, ספרות, דרמה, עיצוב, מחול וכיום גם אמנות טכנולוגית הכוללת אפקטים בתאורה ושימוש רחב בקולנוע. חשיפה לאמנות זו פותחת בפני הצופה/מאזין עולם רחב, גדול מימדים, עשיר ומלא צלילים ומראות. בין אם אתם חובבי אופרה ובין אם נמנים על חוששיה, חווית האופרה באיטליה היא חוויה של אופרה במיטבה. אז אם בלונדון הולכים לתיאטרון, בפריז שומעים שנסון ובסביליה לא פוסחים על מופע פלמנקו אזי באיטליה, הולכים לאופרה!

מאת מרב ברק, מדריכת טיולי האופרה של סולו איטליה, טיולים מאורגנים לאיטליה. הכותבת היא מרצה בתחום האופרה ומדריכת טיולי אופרה ותרבות באירופה.
לפרטים נוספים צלצלו  052-3557676 או היכנסו לאתר Opus Focus